Till startsida
Webbkarta
Till innehåll Läs mer om hur kakor används på gu.se

Universitetet i media

Mediabevakningsföretaget Retriever utför en kontinuerligt uppdaterad sammanställning av hur Göteborgs universitet skildras i media.

Aktuella pressklipp

Hur påverkas vårt språk i en digitaliserad värld?

[2017-11-24] Datorer har fått större betydelse i våra liv. Röststyrning och automatiska översättningstjänster är idag självklarheter. Men hur fungerar den nya tekniken och vad har den för inverkan på språket?

[Sveriges Radio P1]

Linnéuniversitetet får fler sommarkurser

[2017-11-24] I ett försök att effektivisera lärarutbildningen byggs Linnéuniversitetets sommarkurser ut med 180 platser nästa år. Det ha regeringen beslutat.

[Sveriges Radio Kalmar]

Statsvetare: "Inte sett det här tidigare"

[2017-11-24] Att Lars Ohly portas från Vänsterpartiets arrangemang kan vara ett unikt fall in...

[Helsingborgs Dagblad]

Havet drunknar i plast

[2017-11-24] Nyheter Varje timma, dygnet runt, året runt, flyter tusen kilo plast i land längs Bohuskusten. På fredagsförmiddagen invigdes Strömmar av plast, en utställning om nedskräpning i havet.

[Kungälvs-Posten]

Från köphets till köpstopp i helgen

[2017-11-24] Hela veckan har vi överösts av reklam och erbjudande inför Black Friday, en av årets stora handelsdagar som vuxit sig stark de senaste åren. - Ja, det har gått fort.

[Sveriges Radio P4]

Två år sedan tvärvändningen

[2017-11-24] För två år sedan lades asylpolitiken om. Ett tillfälligt "andrum" skulle skapas enligt statsminister Stefan Löfven. Men är det verkligen ett andrum- eller är denna migrationspolitik här för att stanna?

[Sveriges Radio P1]

Utlandsstudenter fyller tomma platser

[2017-11-24] Ansvariga på läkarprogrammen oroas över att avhoppen blir fler och misstänker lägre grundkunskaper. Studentorganisationen ser inte samma utveckling och efterlyser fakta.

[Dagens Medicin]

Västsvenska tränarakademin besökte Danmark

[2017-11-24] Ett tiotal tränare från Västsvenska tränarakademin reste under förra veckan till Danmark där de besökte BEC:s nyöppnade center och badmintonklubben Solröd.

[Svenska Badmintonförbundet]

Salzberger:»Kultursfären vill prata om förorten«

[2017-11-24] Sramatenaktuella skådisen Alexander Salzberger har broderat ut sin hyllade monolog till en roman. Det är söndagen den 3 november 2013 och bakom kulisserna till en av Dramatens scener står Alexander Salzberger.

[Fokus]

Kungligt konstår att vänta i Borstahusen

[2017-11-24] Skandinavisk Samtidskonst med en rojalistisk touche i form av verk av Drottning Sonja samt konst av en supergrupp som härbärgerar medlemmar från såväl A-ha och Coldplay är vad Borstahusens Konstförening planerar att visa under det kommande året

[Landskrona Direkt]

Hur kan forskarskolor bidra till en bättre lärarutbildning?

[2017-11-24] Det var rubriken på ett panelsamtal som Vetenskapsrådet arrangerade under konferensen Resultatdialog i Aula Magna. Regeringen har aviserat en satsning på forskarskolor för lärarutbildare.

[Stockholms universitet]

"Jag känner mig som en ensamseglare"

[2017-11-24] Stora arbetsgrupper har associerats med industriproduktion och löpande-band-verksamhet. Men idag är den platta organisationsformen med stora medarbetarantal som vanligast inom de kvinnodominerade sektorerna.

[ETC]

Lägg ned hela public service

[2017-11-24] Det är ett känt faktum att allt färre tittar på TV och betalar TV-avgiften. Den statliga Public Service-kommittén anser att botemedlet är ett förslag om en obligatorisk TV-skatt som ska ersätta TV-avgiften - oavsett om Du har TV eller inte.

[Folkbladet]

Fler sommarkurser ska ge fler lärare snabbare

[2017-11-24] Nu blir det fler sommarkurser för snabbare väg till lärarjobbet. Totalt rör det sig om 2 000 nya högskoleplatser nästa år, det föreslår regeringen i budgetproposition för 2018. Det råder en enorm lärarbrist i Sverige.

[Skolvärlden]

Förändringar i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse

[2017-11-24] Vid styrelsemöte basement 23 november tillträdde professor/överläkare Olle Larkö som ny styrelsemedlem i IngaBritt och Arne Lundbergs Forskningsstiftelse.

[Tanalys]

Stressade studenter på Sahlgrenska

[2017-11-24] Psykisk ohälsa, stress och oro inför arbetslivet - studenterna vid GU:s medicinska utbildningar mår inte bra. Det visar resultatet efter en omfattande enkätundersökning vid Sahlgrenska akademin.

[Spionen]

Sponsrat labb ska väcka kemisten i de unga

[2017-11-24] NYHET 2017 KEMI Ett toppmodernt kemilabb har öppnat på Universeum i Göteborg. Det är ett första steg i satsningen "Älska Kemi", som möjliggörs bland annat tack vare BASF, världens största kemiföretag, och bioläkemedelsföretaget Astra Zeneca.

[Svenskt Näringsliv]

Fler sommarkurser för snabbare väg till läraryrket

[2017-11-24] 2 000 nya högskoleplatser på sommarkurser nästa år - det föreslår regeringen i budgetproposition för 2018. Elva universitet och högskolor får nu i uppdrag att anordna fler kurser på sommaren och lärarutbildningen ska särskilt prioriteras.

[Regeringskansliet]

Ny rapport: e-boken styvmoderligt behandlad

[2017-11-24] Varför blev inte e-boken den försäljningsframgång som många förutspådde 2012? Sex forskare presenterar nu sin gemensamma rapport om bokbranschens syn på e-boken.

[Svensk Bokhandel]

Andra AP-fonden: Viktigt att vara nära forskningen

[2017-11-24] Eva Halvarsson, vd för Andra AP-fonden, menar att det är en viktig del av verksamheten att vara partnerföretag till Handelshögskolan i Göteborg. Dels för att vara med och utveckla forskningen, dels för att kunna rekrytera personer därifrån.

[EFN Webb-TV]

Sju förslag för att motarbeta felaktigheter på nätet

[2017-11-24] Det krävs insatser på djupet och bredden för att förhindra hat, hot och spridningen av desinformation. Medieinstitutet Fojo föreslår därför ett antal konkreta åtgärder.

[Medievärlden]

Inspiration: Lena Apler

[2017-11-24] Bild: Collector Lena Apler. Lokalmarknadsdagen i Göteborg avslutas med en intervju med tillväxtundret Collectors grundare Lena Apler - en av det svenska näringslivets mest inspirerande personligheter.

[FastighetsSverige]

Nobels bolag tog kommando över reglering med sprängkraft

[2017-11-24] Genom ett aktivt säkerhetsarbete skaffade sig Alfred Nobels bolag inflytande över myndigheternas reglering av sprängmedelsbranschen. Det gav det nya bolaget ett försprång mot etablerade konkurrenter.

[Umeå universitet]

Hackathon - På liv och död med SOS Alarm

[2017-11-24] För första gången i SOS Alarms historia anordnas ett hackathon för studenter vid Sveriges största tekniska högskolor.

[IT-Pedagogen]

E-boken: en diskret utmanare på bokmarknaden

[2017-11-24] Nu släpper Nordicom en ny bok som undersöker e-bokens utveckling i Sverige från olika perspektiv: författarens, läsarens, förlagens, bokhandeln och bibliotekens. we basement nya boken Books on Screens.

[Tanalys]

Sommarkurser ska få fram fler lärare snabbare

[2017-11-24] För att effektivisera lärarutbildningen byggs universitetens och högskolornas sommarkurser ut med cirka 2 000 platser nästa år. Mälardalens högskola får anslag för 180 sommarstudieplatser.

[Sveriges Radio Västmanland]

"Ett sätt att utöva makt"

[2017-11-24] Både egna erfarenheter och sammanhanget kan få en man att begå övergrepp En man som på olika sätt själv har haft det svårt och befinner sig i en tydligt hierarkisk miljö skulle kunna tänkas ha närmare till att utsätta någon annan för

[Falköpings Tidning]

Catena Media utser Pia-Lena Olofsson till ny CFO

[2017-11-24] Catena Media plc ("Catena Media") har utsett Pia-Lena Olofsson till ny CFO. Pia-Lena kommer att efterträda bolagets nuvarande CFO, Claes Wenthzel, som har valt att avgå från sin tjänst på grund av familjeskäl. Pia-Lena Olofsson är för närvarande anställd som CFO i Catena Operations, ett dotterbolag till Catena Media.

[Cisionwire]

Smart Boråstyg kan hjälpa nyfödda

[2017-11-23] Tillsammans med forskare från Chalmers, Sahlgrenska och Linköpings universitetssjukhus har forskare från Högskolan i Borås tagit fram en textilhätta som kan ersätta elektroder i vården.

[Borås DLY]

Krönika Kåre Olsson: Värna samhällets förtroendekapital

[2017-11-23] Krönika: Demokrati Demokratin, både som idén att alla medborgare har lika rättigheter och som form för samhällets organisering, är hotad från två håll. Det ena är från grupper som principiellt är emot alla människors lika värde.

[Dala-Demokraten]

Kriminologi - en balansgång mellan politik och vetenskap

[2017-11-23] Vetenskapen kriminologi verkar i ett gränsland där politiska och vetenskapliga aspekter måste samsas och vägas mot varandra.

[Forskning.se]

Krishärdar på alla teaterscener

[2017-11-23] I stället för premiärer - stamspolning. Dramaten och Stadsteatern stänger samtidigt för renovering. En fullsatt salong på Dramatens stora scen följer kung Oidipus, som har hört, och som pekats ut, men ser han?

[Fokus]

Välbesökt konferens på Garveriet

[2017-11-23] Garveriet i Floda Garveriet tjuvstartade sin konferensverksamhet med en välbesökt konferens om ett hållbart samhälle med stadsodling och mycket annat.

[Floda Nyheter]

VGR ger stöd compartment bredbandsutbyggnad i Borås

[2017-11-23] Regionutvecklingsnämnden (RUN) beslutade vid sitt sammanträde i Borås basement 23 november att satsa 4,5 miljoner kronor för bredbandsstöd compartment områdena Tärby-Komlösa - Finnekumla, Seglora, Borgstena och Tämta i Borås kommun.

[Tanalys]

Långvarig stress kan öka risken för stroke

[2017-11-23] Har du andra riskfaktorer för hjärtsjukdom eller stroke? Då kan stress bli droppen som får bägaren att rinna över... Att långvarig stress kan vara en riskfaktor för både stroke och hjärtinfarkt har läkare och forskare misstänkt länge.

[Året Runt]

Hallå där Malin och Amanda som vann Personalvetar-SM!

[2017-11-23] Akademikern. Grattis Malin Rönnerman och Amanda Jacobsson, ni vann Personalvetar-SM tidigare i veckan, berätta om tävlingen! Foto: Akademikerförbundet SSR och privat.

[Akademikern]

Repliker. "Jämställdhet handlar om jämlikhet mellan kvinnor ...

[2017-11-23] SLUTREPLIK DN Debatt 12/11. Vi uppskattar och välkomnar regeringens tydliggörand...

[Dagens Nyheter - Login]

Interna strider dominerar SD:s landsmöte

[2017-11-23] PARTIKONGRESS Fler motioner om uteslutningar än om klassiska politiska frågor som skattepolitik. När Sverigedemokraterna i dag inleder sina landsdagar är det med mer fokus på interna stridsfrågor än utåtriktat arbete.

[Dagens Arena]

Möt skådespelaren Alexander Salzberger!

[2017-11-23] Alexander Salzberger är skådespelare, just nu på Dramaten, men han är också komiker och författare och aktuell med den självbiografiska boken Kicktorsken. Programledare: Anneli Dufva.

[Sveriges Radio P1]

Minnesord: Christer Alling

[2017-11-23] Vår käre vän, Christer Alling, Lund, har avlidit vid 78 års ålder. Han efterlämn...

[Dagens Nyheter - Login]

Sundsvalls kommun presenterar 2017 års idrotts- och kulturstipendiater

[2017-11-23] Årets kultur- och idrottsstipendiater är nu utsedda av kultur- och fritidsnämnden, Sundsvalls kommun.

[Tanalys]

Fler blivande lärare kan sommarplugga

[2017-11-23] I ett försök att effektivisera lärarutbildningen byggs universitetens och högskolornas sommarkurser ut med 2000 platser nästa år, har regeringen beslutat. Från och med 2019 blir platserna 4000 fler än i dag.

[Barometern]

Fler blivande lärare kan sommarplugga

[2017-11-23] I ett försök att effektivisera lärarutbildningen byggs universitetens och högsko...

[Helsingborgs Dagblad]

Färre medarbetare gjorde rektorsjobbet roligare

[2017-11-23] LedarskapChefer i offentlig sektor har ofta ohållbara arbetsvillkor, enligt en ny rapport. Och inom skolan är det tuffare än inom teknisk service.

[Lärarnas Tidning]

Våld mot kvinnor borde införas i hatbrottslagstiftningen. Inledare : Moa Bladini Göteborgs Fria

[2017-11-23] Liksom hatbrotten så riktar sig våldet mot kvinnor mot offrens identitet. Därför borde våld mot kvinnor införas i hatbrottslagstiftningen, skriver gästskribent Moa Bladini, lektor i straffrätt.

[Fria Tidningen]

Möt skådespelaren Sven Ahlström!

[2017-11-23] Skådespelaren Sven Ahlström, verksam vid Stockholms Stadsteater intervjuas av Anneli Dufva. Ahlström är också ett välkänt namn från film och tv, till exempel från serierna Bron och Blå ögon.

[Sveriges Radio P1]

Första dejten avklarad - vad händer nu?

[2017-11-23] Var toppmötet i Göteborg en första dejt som kan bli början på något stort eller blev det bara ett hastigt möte vars minne snart bleknar bort? Få nyheter, reportage och fördjupning med Arbetet Global och Erik Larsson och Linda Flood.

[Arbetet]

Textilhätta kan mäta hjärnaktivitet på för tidigt födda barn

[2017-11-23] Forskare från Högskolan i Borås, Chalmers, Sahlgrenska akademin och Linköpings universitetssjukhus har tagit fram en textilbaserad hätta som kan förenkla långtidsregistrering av hjärnaktivitet hos bland annat för tidigt födda barn.

[Högskolan i Borås]

Nobelpristagare i fysik föreläser på Göteborgs universitet 8 december

[2017-11-23] Följ med Nobelpristagaren David J. Gross till den fundamentala fysikens framkant bland strängteorier, atomkärnor och elementarpartiklar.

[Medarbetarportalen]

Kontinuitet och tillgänglighet viktigt efter upprepad tvångsvård

[2017-11-23] för missbruk Mer än varannan som dömts till tvångsvård för missbruk avvek från behandling. Det är främst yngre klienter som avviker och det går att se en koppling med högre risk att dö i förtid.

[Umeå universitet]

Rörig rättning av kunskapsprovet

[2017-11-23] Fel prov utskickat, felrättade frågor och upplevda orättvisor i rättningen. Det var flera saker som gick fel vid kunskapsprovet för tandläkare med examen från länder utanför EU i september.

[Tandläkartidningen]

Sifo: Det politiska spelet dominerar mediernas rapportering

[2017-11-23] Morgonsvepet Det politiska spelet och integration dominerar traditionella och sociala medier, Facebooks nya tjänst ska avslöja nättrollen och mediecheferna kritiserar nya domstolsförslaget.

[Resumé]

Nej, Sverige är inte i djup kris

[2017-11-23] Hur bra är egentligen Sverige? Futurion vid Göteborgs universitet har granskat 40 internationella rankingar och index. Sverige hamnar bland världens bästa länder i de flesta jämförelserna.

[Allehanda.se]

Mätning: S omskrivs mest i sociala medier

[2017-11-23] Lag och ordning, samt integration är de sakfrågor som engagerar svenskarna mest i sociala medier, visar en Sifo-undersökning publicerad av Ekot.

[Omni]

"The Face of God" utmanar idén om verklighet och fiktion

[2017-11-23] Just nu pågår utställningen "The Face of God" på konst- och designmuseet Vandalorum i Värnamo.

[Sveriges Radio P1]

Smart sätt att se på våra korkade val

[2017-11-23] Ekonomipriset belönar mötet mellan ekonomi och psykologi. Nobelspecial 2017 ekonomi psykologi När ekonomipriset tillkännagavs i oktober spontandansade Handelshögskoleprofessorn Micael Dahlén i SVT:s studio.

[Forskning & Framsteg]

"Staten får inte smita från flyktingansvaret"

[2017-11-23] Det var staten som beslöt att Sverige skulle ha EU:s generösaste flyktingpolitik - nu måste staten hjälpa kommunerna att lösa problemen, skriver S-veteran. Genusforskning är vetenskap, slår forskare fast i DN.

[Dagens Samhälle]

Alkovåldet ska motarbetas med samverkan

[2017-11-23] Vad är CERA? - CERA är en centrumbildning vid Göteborgs universitet för utbildning och forskning i alkohol- och drogområdet. CERA sträcker sig över flera institutioner och blir ett nätverk av fler olika forskare som samlas runt ett ämnet.

[Accent]

Ölandsbladet på mikrofilm

[2017-11-23] Sedan Ölandsbladet började ges ut 1867 finns tidningen på mikrofilm. På Borgholms bibliotek finns cirka 250 rullar med tidningen. Med hjälp av en särskild apparat kan mikrofilm läsas på Borgholms bibliotek.

[Ölandsbladet]

Brott och integration dominerar nyheterna och sociala medier

[2017-11-23] Ekot kan nu för första gången presentera en Sifo-mätning av hur mycket partierna och politiska sakfrågor diskuteras i sociala medier.

[Sveriges Radio]

Sidansvarig: Webbredaktionen|Sidan uppdaterades: 2016-11-16
Dela:

På Göteborgs universitet använder vi kakor (cookies) för att webbplatsen ska fungera på ett bra sätt för dig. Genom att surfa vidare godkänner du att vi använder kakor.  Vad är kakor?